Smartphone vs. Zombie = SMOMBIE

Hou je ogen op de weg!

Afleiding in het verkeer

Veel verkeersdeelnemers ( automobilisten, fietsers en voetgangers ) zijn in het verkeer bezig met allerlei activiteiten die hen kunnen afleiden, zoals luisteren naar muziek, mobiel bellen, sms’en, appen of social-media ( Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, SnapChat en meer ).

Afleiding heeft negatieve effecten op het gedrag in het verkeer. Het precieze aantal verkeersongevallen in Nederland waar afleiding een rol speelt, is niet bekend. Uit een omvangrijk Amerikaans onderzoek is gebleken dat bij 68% van de ongevallen de bestuurder direct voorafgaand aan het ongeval was afgeleid ( bron SWOV Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid ).

Gezien de steeds verdergaande verspreiding van elektronische apparatuur in het verkeer – zowel draagbare media-apparatuur als systemen voor geavanceerde bestuurdersondersteuning zal het aantal afleiding gerelateerde ongevallen gaan stijgen.

Verschillende maatregelen kunnen de negatieve effecten van afleiding in het verkeer tegengaan, zoals voorlichting, educatie of technische voorzieningen die het onmogelijk maken om bijvoorbeeld een smartphone te bedienen tijdens verkeersdeelname.

Verkoop aantal smartphones in de afgelopen jaren:

2014

2016

Inmiddels bezit 4 op de 5 Nederlanders een smartphone

 

Dat afleiding in het verkeer een veiligheidsrisico is, staat boven iedere discussie verheven. Het gebruik van de smartphone is het snelst groeiende veiligheidsrisico in het verkeer. De smartphone is dé bron van afleiding.

 

Door de Smartphone te gebruiken voor het bellen, sms, e-mail, WhatsApp, internet en social-media is auto een rijdend kantoor geworden. Zet het rijdende kantoor stil, als je moet werken!